top of page
Writer's pictureAnamarija Truden

28. in 29. dan: Švedska in Copenhagen

Updated: Aug 20, 2023

Zaradi dežja in poplav, ki so divjale po južni Norveški, sva morala plane prilagoditi in odločila sva se, da zapustiva Norveško, čeprav sva si želela ogledati še kar nekaj stvari. Ker so bile številne ceste okrog Osla zaprte, sva zavila na Švedsko in en cel dan izkoristila za dolge ure vožnje. In naslednji dan sva bila že preko mostu, ki povezuje Dansko in Švedsko ter prispela v Copenhagen.


Nisva največja navdušenca nad velikimi mesti, ampak nama je bila že ob prvem obisku Danska tako všeč, da nisva želela izpustiti priložnosti za obisk Copenhagna. Veliko sva prej tudi prebrala in si označila čisto preveč stvari, ki bi jih želela pogledati v tako kratkem času. Že prvi vtis o mestu je bil, da je neverjetno urejen, čist, ima poseben novodoben utrip, veliko je novih lokalov in restavracij s "hipster" izgledom. Najprej sva zavila v Bastard Cafe, ki je bil na Žigatovem seznamu želja. To je ogromen lokal z izgledom starega "pajzla", ki ti poleg kave in nacho čipsa, postreže še z več kot 5200 namiznimi igrami. In res sva imela težavo izbrati samo eno, ki bi jo želela odigrati... na žalost, več časa nisva imela!

Bastard Cafe ni samo pivnica in kavarna, ampak ima v ponudbi več kot 3800 namiznih iger. Ko sva prišla, sva le s težavo našla mesto, saj je bila polno zasedena in tako mladi kot stari so navdušeno več ur sedeli za mizo, jedli in igrali namizne igre.

Nato je sledil sprehod po mestu do Tivoli Gardens, ki je 2. najstarejši zabaviščni park in se nahaja v samem srcu mesta! Uživala sva med sprehajanjem po ogromnem parku s številnimi vlakci, vrtiljaki in tematskimi restavracijami, ki posnemajo kuhinjo in dekor celotnega sveta. Vse skupaj naju je utrudilo in zlakotilo, zato sva se odpravila na sladoled v Nyhavn, ki je predel mesta ob kanalu s slikovitimi hiškami, bari in restavracijami. Tam sva jedla danski "softice", ki spominja na naš točen sladoled, Žiga pa je poleg vzel še belgijski vafelj.

Sladoled, belgijski vafelj in Nyhavn.

Po odmoru je bil čas, da greva nazaj v Tivoli Gardens in se zapeljeva tudi na enem izmed "vlakcov smrti", da prebuditva otroka v sebi. Seveda je Ana izbrala najhujšega. Bila je adrenalinska in zabavna izkušnja, ki pa je (kot vse v Copenhagnu) trajala veliko premalo časa. Ko se je stemnilo so se prižgale številne luči in park je zaživel. Postal je prava paša za oči in v nama se je prebudila fotografska žilica, to sva čakala!

Magični Tivoli Gardens zabaviščni park.

Okrog 22.00 sva se odpravila proti avtu, bila sva izmučena, čakala pa naju je še 40 minutna vožnja do parkirišča, kjer sva želela prenočiti. V Copenhagnu in okolici namreč ni dovoljeno prenočevati v avtu pa tudi raje se izogibava spanja v večjih mesti, zaradi varnosti in hrupa.

Tako sva okrog 23.00 prispela v vas, kjer je bilo že parkiranih nekaj kamperjev in brez težav zaspala. Na žalost nama je ostal še ogromen seznam znamenitosti, ki bi jih želela pogledati in kljub temu, da nama mesta niso najbolj ljuba, se bova v Copenhagen še vrnila!


Comments


bottom of page